Print

Ingredients

Voor het deeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 50 gram roomboter
  • 15 gram basterdsuiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 280 gram melk kamertemperatuur
  • 1 ei

Voor de bolussen suiker

  • 200 gram kristal suiker
  • 300 gram lichte basterdsuiker
  • 500 gram donkere basterdsuiker
  • 50 gram kaneel

Verder nodig

  • bakplaat met bakpapier
  • 2 gele vaatdoekjes

Instructions

  1. Recept voor 15 bolussen van 60 gram

    1. Kneed van de ingrediƫnten voor het deeg een mooi soepel deeg en laat het 1 uur rijzen in een met olie ingevette kom .

    2. Weeg na +/- 1 uur rijzen stukjes deeg af van 60 gram en bol deze op .

    3. Laat de stukjes deeg nog 15 minuten afgedekt rijzen en maak ondertussen je bolussen suiker klaar .

    4. Maak de gele vaatdoekjes vochtig wring ze uit en plaats ze op je werkbank .

    5. Kiep een hele berg suiker op je doekjes en begin nu met je bolletjes deeg uit te rollen door je bolussen suiker . Dit doe je gewoon met je handen het is de bedoeling dat je lange strengen gaat vormen . Dit gaat nooit in 1 keer dus na de eerste ronde uitrollen begin je aan de tweede , derde net zolang tot je strengen wel 30 cm zijn . Laat je rollen gewoon in de suiker op je gele doekjes . Mocht je je suiker zo op je werkbank strooien is dit te glad en duw je je suiker weg .

    6. Zijn al je strengen op 30 cm hutsel alles door elkaar op 1 hoop en sla 1 van je gele doekjes terug zo kunnen ze even " zweten " in de suiker .

    7. Na 10 minuten kan je je bolussen gaan knopen en plaats ze op de bakplaat vergeet je bakpapier niet !

    8. Verwarm de oven voor op 230 graden 

    8. Na +/- 45 minuten rijzen kan je de bolussen afbakken in ongeveer 6 minuten .

    9. Na 6 minuten uit de oven halen en om kiepen op je werkbank bakpapier eraf en de bolussen op een rooster scheppen en af laten koelen . PAS OP hiermee want de suiker van de bolussen is echt erg heet aan je vingers .