Print

Ingredients

Voor de amandelspijs

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram kristal suiker
  • 4 eetlepels water
  • mespunt citroen rasp
  • 1 ei op het moment dat je de spijs gaat gebruiken

Voor de speculaas

  • 160 gram licht bruine basterd suiker
  • 140 gram roomboter
  • 20 gram water
  • 3 gram zout
  • 275 gram zeeuwse bloem
  • 20 gram speculaas kruiden
  • 5 gram bakpoeder

Voor de garnering

  • 1 ei losgeklopt
  • halve amandelen of amandel schaafsel

Instructions

  1. De amandelspijs kan je heel ver van te voren maken zo de langer de spijs rijpt zo de lekkerder dat de spijs is .

    1. Ik gebruik altijd bruine amandelen deze ontvlies ik door ze 3 minuten in kokend water te doen , daarna kan je makkelijk het vliesje verwijderen . Daarna laat ik de amandelen 3 dagen drogen op een doek schud ze af en toe even om .

    2. Maal de amandelen fijn met de keuken machine weeg de amandelen even en voeg even veel suiker toe .

    3. Mix het nu in een kom door elkaar voeg wat citroenrasp en het water toe .

    4. Laat het 5 minuten draaien in je keuken machine op een lage stand vind je het iets te droog voeg dan iets water toe .

    5. Verpak de amndelspijs nu in huishoud folie en plaats de spijs in de koelkast .

    6. Op het moment van gebruiken het ei erdoor heen weer even in de machine rustig laten draaien en je kan je spijs gebruiken . Is het erg droog voeg gerust nog een klein beetje ei toe voor een mooie smeuige amadelspijs .

    Voor de speculaas .

    1. Kneed van alle ingredienten een deeg ik doe dit zelf altijd met de hand . Kneed het deeg lang genoeg door zodat je een mooi soepel deeg krijg .

    2. Plaats het deeg minimaal 1 uur in de koelkast .

    3. Kneed het deeg even door en rol het deeg uit tot 3 mm dikte . Steek het uit met je vorm en plaats het deeg op een bakplaat met bakpapier bekleed .

    4. Rol nog een keer je deeg uit en herhaal het zelfde nog een keer voor de bovenkant van je speculaas .

    5. Smeer nu je amandelspijs op de onderste deeglap smeer je spijs glad af en plaats de andere deeglap erop .

    6. Bestrijk je deeg met losgeklopt ei en bestrooi het met amandel schaafsel op druk er halve amandelen in . Als je halve amandelen gerbuikt smeer dan amandelen ook in met ei .

    7. Bak je speculaas af op 180 graden in +/- 35 minuten .

    8. Als je speculaas afgekoeld is kan je de randjes netjes afsnijden , ik doet het niet zonde van die lekkere randjes die ontstaan tijdens het bakken .